Federley 1697 - 2000 

 

Näin tämä projekti sai alkunsa

  

Maaliskuun 22. päivänä 1963 minä osallistuin 16-vuotiaana Federley-suvun sukujuhlaan Svenska Klubbenilla Helsingissä. Seuraavana päivänä Hufvudstadsbladet julkaisi päiväkirjasivullaan uutisen juhlasta. Lehden juttuun liittyi valokuva, jossa kaikki läsnä olleet Federley-nimellä syntyneet poseerasivat - yhteensä kokonaista yksitoista henkilöä! Tiesin jo tuolloin että Suomesta löytyy muita, minulle tuntemattomia, epätavallista Federley-sukunimeä kantavia henkilöitä. Kysyessäni vanhemmilta sukulaisiltani näistä Federleystä, vastaukset olivat mitä ihmeellisimpiä....

Vuoden 1998 syksyllä, 35 vuotta sukujuhlan jälkeen, päätin kerta kaikkiaan selvittää mistä oikeastaan on kysymys. Aloitin tietojen kokoamisen lokakuussa 1999.

Tänään tiedän, että jos pystyisimme palaamaan vuoteen 1963 ja viettäisimme juhlan uudemman kerran, kuvassa olisi 102 Federley-nimellä syntynyttä henkilöä ja kaikki luonnollisesti sukua keskenään. (Mitäs muutakaan?)

Vuonna 1963 oli vielä elossa yksi kuudennen sukupolven Federley (Anton Federley´n jälkeen), nimittäin Bror Magnus Federleyn (1792-1834) pojanpoika Johannes "Juho" Federley (1881-1974). Seitsemännen sukupolven Federleytä oli 29, kahdeksannessa sukupolvessa 69 ja yhdeksännessä sukupolvessa jo neljä naispuolista Federleytä, nimittäin Marjo Marita ja Kirsi Anita, molemmat Jorma Federleyn tyttäriä sekä lisäksi Vivian ja Tone, molemmat Norjassa asuvan Malvin Idar Federleyn tyttäriä.

Mitä todennäköisimmin läsnä olisi myös pitänyt olla muutama Federlöf?! (Federlöfit ovat toistaiseksi tutkimatta)

 

 

Pyhäjärvi

Vuoden 1912 selvityksessä todetaan, että Bror Magnus oli muuttanut Viipurista, sen sijaan tieto mihin hän oli muuttanut puuttui. Nykyisen tiestön mukaan Viipurin linnanvahdin, Bror Magnusin muuttomatka oli kokonaista 112 kilometriä!

Vuonna 1822 hän asettui asumaan Laatokan länsirannalle, Karjalan Pyhäjärvelle. Bror Magnus ja vaimonsa Johanna Charlotta Carlsson olivat perintönä saaneet osan Ivaskensaaren tilasta, jonka Bror Magnuksen anoppi, leskirouva Maria Carlsson 15. tammikuuta 1801 oli ostanut valtioneuvos, tohtori Lindströmiltä. Tilalle annettiin nimeksi "Linnanvahti" (ruotsiksi Slottsvakten") ja Bror Magnusia jotkut ihmiset kutsuivat joka Bror Magnus "von" Federleyksi! Loput Ivaskensaaren tilasta peri kauppias Pjotr Bajarinov.

Pyhäjärvellä syntyi yhteensä 90 Federleytä. Vielä syksyllä 1941 syntyi kaksi tyttöä, Lea Marjatta Federley, Ivaskansaarella asuvan kalastaja Armas Federleyn tytär sekä Tuula Aino Tellervo, Linnanvahdin isännän Johannes "Juhon" pojan Sulo Federleyn tytär.

Seurasi evakuointi ja Pyhäjärven Federleyt hajaantuivat. Osa siirtyi sotalapsina Ruotsiin, jossa he vieläkin asuvat. Kaikki nämä sotalapset olivat tyttöjä, mutta Federley-sukunimi säilyi koska tytöt usein säilyttivät nimensä myös avioiduttuaan. Joissakin tapauksissa myös tyttöjen aviomiehet ottivat Federley-nimen sekä monessa tapauksessa myöskin lapset. Reippaasti toimittu Federleyn tytöt!

Muiden muassa nämä Pyhäjärven Federleyt puuttuivat vuoden 1963 juhlasta.

Vielä tänään 21 Pyhäjärven Federleytä on elossa!

Pyhäjärvi on tänään Venäjän puolella ja nimeltään Pladovoje. Alkuperäisestä Pyhäjärven kylästä ei ole mitään jäljellä, ei kirkkoa eikä myöskään hautausmaata. Pyhäjärvestä 20 kilometriä pohjoiseen sijaitsi Käkisalmi, nykyisin Priozersk. Käkisalmessa syntyi 6 Federleytä.

 

Klikkaamalla Pyhäjärveä näillä verkkosivuilla voit tutustua lähemmin Federleyhin ja Pyhäjärveen. Löydät myös kirjallisuutta ja karttoja.

 

Kanada

Yksi Pyhäjärviperheistä, Antero n perhe, joka alkuun asettui asumaan Rovaniemelle, muutti myöhemmin Kanadaan, jossa ntällä hetkellä elää neljä Federley-sukupolvea. Kaikki ovat mukana selvityksessä.

 

Norja

Vuoden 1912 selvityksestä ei selviä, että Anders Kristian Federleyn vaimo Johanna Maria Helsingius miehensä kuoleman jälkeen oli adoptoinut pojan, Vihtori Alfred Mäkisen. Hänen nimekseen tuli Viktor Viktor Alfred Federley ja hän asettui Norjaan asumaan. Norjassa on syntynyt 16 Federleytä, tänään heitä on 13. Vuonna 1963 olisi 4 norjalaista Federleytä voinut osallistua juhlaan!

 

Australia

Australiaan siirtyi Rauha Annikki Federley yhdessä miehensä Keijo Väkevän kanssa.

Myös Kaarlo Kalervo Vilén, myöhemmin Viileinen, Impi Federleyn ja Hjalmar Leonard Vilénin poika, siirtyi Australiaan.

 

Amerikka

Floridaan siirtyi Karl Johan "Kaarlo Juhana" Federley, myöhemmin Carl John Federley, vaimonsa Lyyti Maria, myöhemmin Lydia Federley, kanssa. He saivat siellä pojan, Olavi, myöhemmin Ole.

Sukupuuhun olen merkinnyt Olen ja hänen vaimonsa jälkeläisineen. Tiedot perustuvat viranomaisten julkisiin tietoihin.

 

Englanti

Kaksi jälkeläistä asettuivat Englantiin, nimittäin Tina Caroline Vakeva Tasmaniasta ja Nina Maria Federley Suomesta.

 

Federlöf

Jos tarkkaan tutkii vuoden 1912 selvitystä, huomaa että Anton Federleyn nimi hänen kuollessaan heinäkuun 25. päivänä 1797 on kirjoitettu Anton Federlöf.

Onhan Federlöf nimi vailla "logiikkaa", kun sen ensimmäinen osa, Feder, on selvästi saksankielinen ja sen toinen osa selvästi ruotsinkielinen. Samalla tavalla myös Y-päätteinen Federle on "epälooginen"!

Olen ryhtynyt tutkimaan tätä asiaa ja tulen päivittämään sekä sukupuuta että tätä esipuhetta ja kirjaa, kunhan saan Federlöf-selvityksen valmiiksi.

 

Anton

Kuka sitten oli kantaisämme Anton joka rupesi kirjoittamaan sukunimensä muodossa Federley?

Alun perin hän mitä todennäköisimmin kirjoitti nimensä muodossa Federle. Federli sekä Federlin ovat myös mahdollisia vaihtoehtoja. Anton oli luultavasti peräisin Saksasta tai mahdollisesti Sveitsistä.

Löytääkseni Antonin vanhemmat olen ollut tiiviissä yhteydessä ja myös tavannut Peter Feederlen, Federle-Feederle-sukuyhdistyksen puheenjohtajan Ludwigsburgissa sekä "sukuetsivän" Rolf Federlen. 1700-luvun kirkonkirjojen mukaan näyttää siltä kuin Antonin ja Marian tyttären Sofia Elisabetha nimi olisi Federli. Toisaalta ei voi koskaan olla varma siitä onko käsiala tulkittu oikein tai tiesikö pappi miten Sofian sukunimi piti kirjoittaa. Senhän kaikki tiedämme, että vielä tänään esiintyy mitä fantastisimpia hienon sukunimemme muunnelmia. Vai mitä olette mieltä muunnelmasta, joka antoi minulle nimen Leif Ceder!

Saksassa on elänyt monta Anton Federle -nimistä henkilöä, ei kuitenkaan sellaista jonka syntymävuosi lähimainkaan vastaisi meidän Antonimme syntymävuotta eli 1697. Sen sijaan löytyi kaksi veljestä sopivin syntymävuosin jotka olivat muuttaneet maasta . Ei ole tietoa siitä minne nämä kaksi veljestä muuttivat eikä myös heidän etunimistään.

Saatuani nyt Suomen selvitykseni valmiiksi ryhdyn tutkimaan tätä jälkeä Ludwigsburgin arkistossa olevien tietojen perusteella. Federle-, Feederle-, Federli- ja Federlin-nimiset henkilöt ovat kaikki sukua.

Vuoden 1912 selvityksessä mainittuja nimiä Feiderle ja Federlich ei ole ylipäänsä löytynyt Saksasta tai Sveitsistä, miksi päättelen että nämä nimet ovat vääriä.

Anton haudattiin helmikuussa 1742 Tyrvännön kirkon lattian alle. Kirkko purettiin 1799, mutta kirkkomaalla on edelleen luonnonkivestä 1500-luvulla rakennettu sakasti. Myös vuonna 1830 rakennettu portaali on säilynyt.

11.6.2000 pidettyyn sukukokoukseen pystytettiin Tyrvännön vanhan kirkon sakastin viereeen Antonille muistokivi. Sukukokouksessa pidettiin lyhyt muistotilaisuus Antonin hautapaikalla.

Federle-suku on vielä kokonaisuudessa katolilainen, mutta Suomessa meistä tuli lutherilaisia.

 

 

Hyvät sukulaiset

Vaikkakaan minulle ei ole suotu ilo kasvaa Karjalassa ja päästä osalliseksi karjalaisten vertaansa vailla olevasta tahdonvoimasta, olen jollain selittämättömällä sinnikkyydellä saattanut tämän työn päätökseen. Työn joka käsittää 1200 perhettä ja 1832 henkilöä.

Uteliaisuuttani tyydyttääkseni ja vahvistaakseni ylpeyttäni suuresta suvustani haluan myös pitää huolen siitä, että juhlat järjestetään vuonna 2000. Jää nähtäväksi mahtuuko kuva meistä tällä kertaa yhdelle lehdensivulle. Minä kuitenkin toivon, että siitä muodostuu todellinen ongelma!

 

Tule mukaan juhlaan!

 

Antonin ja Maria Eriksdotterin muistoa kunnioittaen.

Helsingissä maaliskuun 21 päivänä 2000

Lars Federley
8. sukupolvi

 

 

 

Hyvä lukija!

Ota yhteyttä jos haluat kertoa, lisätä tai korjata jotakin sukukirjaan liittyen.